اشاره: خانم مانتویی در جواب خادم حرم که او را به محل تحویل چادر امانتی راهنمایی می کرد گفت:«خودم دارم» و از کیفش یک چادر رنگی بیرون آورد و ... . با او آشنا شدم و فهمیدم گذشته ای آمیخته با سیاست داشته است. کلی با هم حرف زدیم که به مرور نقل خواهم کرد. در این مطلب یکی از گفته های او را می خوانید.
سه شنبه ها عصر می رفتم منزل دکتر ابراهیم یزدی، دبیر حزب [غیر قانونی] نهضت آزادی. دکتر تفسیر قرآن می گفت، طوری که البته با سیاست نهضت آزادی جور دربیاید. یک بار دکتر می گفت:«تجربه ثابت کرده که برای فعالیت سیاسی در ایران یک دین حداقلی لازم است. یعنی همان چیزی که پدران ما تاکید کرده اند.» این را در پاسخ هوادارانی می گفت که نهضت را به خاطر ظواهر اسلامی سرزنش می کردند. یعنی دکتر مذهب ریایی را حربه ای برای فریب مردم و پیشبرد اهداف سیاسی می دانست. بعد هم نماز جماعت به پیشنمازی دکتر یزدی اقامه می شد. یک نوع نماز هفتگی چون من و دوستانم به جز آن نماز ساختگی در طول هفته نماز نمی خواندیم.
در آن جلسه همه به افراد تازه وارد شک می کردند که مبادا اطلاعاتی باشد. اکثر بچه ها مشکلات اخلاقی داشتند و می ترسیدند اگر احضار شوند جرایم اخلاقی شان رو شود و گیر بیفتند، و الا دستگیری سیاسی که افتخار بود. اما من می دانستم که اگر بنا باشد نیروی اطلاعاتی در آن جلسه نباشد، از آن جمع 60-50 نفری بیش از چند نفر باقی نمی مانند. اکثرا فقط پز مبارزه داشتند و به خاطر اینکه به مشکلی برنخورند داوطلبانه خبر می بردند برای اطلاعات و در جمع پز می دادند که برضد نظام کار سیاسی می کنند و من تعجب می کردم چطور امثال ابراهیم یزدی نمی فهمند یا می فهمند و ترجیح می دهند بی خیال باشند.
یک بار هم از غلامعباس توسلی [از اعضای اصلی گروه غیر قانونی نهضت آزادی] پرسیدم:«چرا نهضت این همه با حوزه علمیه تعامل دارد؟ مگر شما همه مشکلات را از روحانیت نمی دانید؟» توسلی با لحن متقاعد کننده ای گفت:«وقتی مردم ایران این همه مذهبی هستند و به روحانیت احترام می گذارند، ما بدون همکاری با حوزه هر چند همکاری ظاهری نمی توانیم موفق شویم».
پ.ن: فراموش نکنیم که در دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، گروه غیر قانونی نهضت آزادی با حزب مشارکت بسیار صمیمی و خودمانی شد، جلسات مشترک بین سران داشتند و اعضای نهضت در بسیاری از نشست های حزب مشارکت سخنرانی کردند. پرونده ابراهیم یزدی – ظاهراً با اتهام جاسوسی برای امریکا – مفتوح است.
|